wtorek, 26 lutego 2013

Ciasto krówka - pychota!

Hej. Dzisiaj pokaże Wam przepis na moje ulubione ciasto.

Puszyste biszkoptowe ciasto przełożone słodką bitą śmietaną i polane wyśmienitą polewą - doskonale połączenie. Twoi bliscy będą zachwyceni!






Biszkopt uniwersalny;
  • 4 jaja
  •  po pół szklanki mąki; pszennej i ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Masa;
  • 500 g słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru


Polewa;
  • 1 puszka masy krówkowej
  • wiórki kokosowe




1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia. i stopniowo dodawać do ubijanych jajek. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Piec w 180 stopniach przez 30 minut. 

2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietane ubić na pianę, pod koniec dodając cukier. Powoli wlewać żelatynę, stale ubijając.  Biszkopt przeciąć na pół. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem.  

3. Masę krówkową podgrzewać około 15 minut w wodzie, wyjąć z puszki i rozsmarować na wierzchu. Ciasto posypać wiórkami. 



Czas przygotowania około 90 minut
Ilośc porcji około 25
1 porcja - 0,80 zł - 340 kcl

Smacznego!! :)


39 komentarzy:

  1. Smaczne, mnie biszkopt nie wychodzi niestety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko z krówką jest fenomenalne !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj prawdziwa pychotka! już notuje przepis bo wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach uwielbiam takie rarytasy cukiernicze:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm. Wygląda pysznie.;p
    Zapraszam na mojego bloga : http://wanka-wana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, mniam :) Ja na razie muszę się powstrzymać przed takimi słodkościami, żeby na wiosnę jakoś wyglądac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, lubię krówkowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam je jakiś czas temu. Najlepsze ciasto ever ! ♥o♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm pycha ! jadłabym ! ♥
    ostatnio robiłam ciasto i mi nic nie wyszło :((

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi smaka narobiłaś...:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej, jakie pyszności! Aż mam ochotę sama przyrządzić takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto krówkowe znam...jest bardzo słodkie, ale jakie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam je, jak przeczytałam u Ciebie teraz naszła mnie na nie ochota:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota to i nie wątpię, ale jaka bomba kaloryczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jedno z moich "najulubieńszych" :) ♥

    OdpowiedzUsuń
  17. ja na diecie ;/ a tutaj takie pyszności . Zapiszę przepis i chyba w niedzielę się skuszę, trochę przyjemności nie zaszkodzi ♥

    OdpowiedzUsuń
  18. jadłam już to ciasto, ale nie ukrywam że jest dla mnie zdecydowanie za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. już wieki nie jadłam ciasta krówki ;oo ♥

    OdpowiedzUsuń
  20. OMOMOMOMOMOOMOM
    Jadłem coś podobnego u kolegi kiedyś *.*
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia fanpagu :*

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja nie mam nic słodkiego w domu. Narobiłaś mi ochoty na ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  22. proste, ale smaczne :)
    obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. You really make it seem so easy with your presentation but I find thiks matter to be actually something which I think
    I would never understand. It seems too coplex and extremely broad for me.
    I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!



    My website; tote home

    OdpowiedzUsuń
  24. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
    say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
    In any case I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Stop by my web site; panic disorder

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarze.