Hej. Dzisiaj pokaże Wam przepis na moje ulubione ciasto.
Puszyste biszkoptowe ciasto przełożone słodką bitą śmietaną i polane wyśmienitą polewą - doskonale połączenie. Twoi bliscy będą zachwyceni!
Biszkopt uniwersalny;
- 4 jaja
- po pół szklanki mąki; pszennej i ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
- 500 g słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki cukru
Polewa;
- 1 puszka masy krówkowej
- wiórki kokosowe
1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia. i stopniowo dodawać do ubijanych jajek. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietane ubić na pianę, pod koniec dodając cukier. Powoli wlewać żelatynę, stale ubijając. Biszkopt przeciąć na pół. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem.
3. Masę krówkową podgrzewać około 15 minut w wodzie, wyjąć z puszki i rozsmarować na wierzchu. Ciasto posypać wiórkami.
Czas przygotowania około 90 minut
Ilośc porcji około 25
1 porcja - 0,80 zł - 340 kcl
Smacznego!! :)
Smaczne, mnie biszkopt nie wychodzi niestety:)
OdpowiedzUsuńWszystko z krówką jest fenomenalne !! :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńMniam!
oj prawdziwa pychotka! już notuje przepis bo wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńo mamuniu! daj kawałek :)
OdpowiedzUsuńach uwielbiam takie rarytasy cukiernicze:D
OdpowiedzUsuńMmmm. Wygląda pysznie.;p
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga : http://wanka-wana.blogspot.com/
wygląda przepysznie! ♥
OdpowiedzUsuńWow, mniam :) Ja na razie muszę się powstrzymać przed takimi słodkościami, żeby na wiosnę jakoś wyglądac :)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię krówkowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówkę! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je jakiś czas temu. Najlepsze ciasto ever ! ♥o♥
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego!
OdpowiedzUsuńmmmm pycha ! jadłabym ! ♥
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam ciasto i mi nic nie wyszło :((
Ale mi smaka narobiłaś...:-)
OdpowiedzUsuńmniam! jadłabym :D
OdpowiedzUsuńOjej, jakie pyszności! Aż mam ochotę sama przyrządzić takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńciasto krówkowe znam...jest bardzo słodkie, ale jakie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je, jak przeczytałam u Ciebie teraz naszła mnie na nie ochota:)
OdpowiedzUsuńPychota to i nie wątpię, ale jaka bomba kaloryczna :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich "najulubieńszych" :) ♥
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńskorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam <3
OdpowiedzUsuńja na diecie ;/ a tutaj takie pyszności . Zapiszę przepis i chyba w niedzielę się skuszę, trochę przyjemności nie zaszkodzi ♥
OdpowiedzUsuńuwielbiam krówkę ! :d
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojej mamy!:)
OdpowiedzUsuńjadłam już to ciasto, ale nie ukrywam że jest dla mnie zdecydowanie za słodkie :)
OdpowiedzUsuńjuż wieki nie jadłam ciasta krówki ;oo ♥
OdpowiedzUsuńOMOMOMOMOMOOMOM
OdpowiedzUsuńJadłem coś podobnego u kolegi kiedyś *.*
Pozdrawiam i zapraszam do polubienia fanpagu :*
Kocham to ciasto ! :)
OdpowiedzUsuńA ja nie mam nic słodkiego w domu. Narobiłaś mi ochoty na ciacho.
OdpowiedzUsuńomomomo <3
OdpowiedzUsuńale pychota
o mniam
OdpowiedzUsuńproste, ale smaczne :)
OdpowiedzUsuńobserwuję :)
You really make it seem so easy with your presentation but I find thiks matter to be actually something which I think
OdpowiedzUsuńI would never understand. It seems too coplex and extremely broad for me.
I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!
My website; tote home
Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to
OdpowiedzUsuńsay that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
In any case I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
Stop by my web site; panic disorder